Teamdynamiek in kaart brengen zonder dure persoonlijkheidstests

Met de dynamiek van een team valt of staat een organisatie. Als consultant haal ik voor grote bedrijven en corporates daarom de teamdynamiek van teams boven water. Dit is vaak onderdeel van het HR-proces, bijvoorbeeld een Insights (zelf)test of MBTI (zelf)test. Daarmee krijg je inzage in de persoonlijkheidstypen van alle individuele teamleden. Met behulp van deze inzichten help ik bedrijven ontdekken hoe zij het maximale resultaat uit hun teams kunnen halen. 

De veranderingen die ik vanuit deze trajecten zie ontstaan zijn waardevol voor elk bedrijf. Ik weet namelijk zeker dat ook mijn bloemist, mijn accountantskantoor en het team uit de BSO van mijn dochter gebaat zijn bij een verhoogd inzicht in hun teamdynamiek.

Voor de gemiddelde mkb’er geldt hierbij echter één probleem: de initiële opstartkosten van de tests lijken in de beginfase te hoog voor het te verwachten rendement. Maar dat kan anders. Toen ik van de week getipt werd over onderstaande presentatie van Gretchen Rubin, besefte ik me dat dit een laagdrempelige manier kan zijn voor mkb’ers om met persoonlijkheidskenmerken en teamdynamiek aan de slag te gaan.

 

 Zoals te zien in de video verdeelt Gretchen Rubin mensen in 4 basistypen. En legt ze uit hoe je deze verschillende persoonlijkheden optimaal in hun kracht laat staan. Eigenlijk is dit een gesimplificeerde variant van de duurdere tests, zoals Insights Discovery. Maar wel een ‘simpele versie’ die een goede uitgangspositie geeft. Zo blijk ik zelf op het snijvlak van een ‘questioner’ en ‘upholder’ te zitten, wat betekent dat ik ‘de motor achter veranderkracht’ kan zijn. Dit komt verrassend sterk overeen met de uitslag uit de Insights Performance test: daarbij ben ik de ‘motiverende manager/beslisser’.

Het doorlopen van de test, geeft je de volgende inzichten.

  • Hoe zorg ik dat mensen (inclusief mezelf ;-)) doen wat ik wil?
  • Hoe ga ik om met verwachtingen van mezelf?
  • Hoe ga ik om met verwachtingen van anderen?

Concreter geef je jezelf inzicht in wat het met jou en anderen doet als:

  • Taken (on)duidelijk worden beschreven
  • Het ‘waarom’ achter bepaalde zaken (niet) helder is
  • Verantwoordelijkheden (on)duidelijk benoemd zijn
  • Er (gebrek aan) vrijheid ervaren wordt

 Nieuwsgierig? Je kunt de test hier gratis starten.

Wat kun je doen met de testresultaten?

Door na de test met je team in gesprek te gaan, kun je ontdekken hoe je de teamleden optimaal met elkaar laat samenwerken. De echte waarde ontstaat namelijk wanneer je mensen laat nadenken over wat ze kunnen. En hier vervolgens over met ze in gesprek gaat. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat het super waardevol is een ‘tandem’ op te zetten met twee tegenovergestelde profielen. In plaats van twee identieke.

Ook in de zoektocht naar een match tussen een Scrum Master profiel en de teambehoefte kan een test als die van Gretchen Rubin uitkomst bieden. Of de match tussen een potentiele Product Owner en het team.

Kortom: ook al is het een zelftest, een test als die van Gretchen Rubin is een goed vertrekpunt voor een verdieping in je teamdynamiek. Daardoor breng je relatief eenvoudig een verdieping aan in het gesprek over de dynamiek binnen jouw team.