Skip to main content

Waarom agile & lean management?

In agile werken en Lean management staat het thema continu verbeteren centraal. Om continu te kunnen verbeteren werk je aan flow; flow in proces, in samenwerking en in mindset. Omdat het niet mogelijk is om jezelf te coachen – zonder spiegel kun je niet in de spiegel kijken – zijn twee rollen belangrijk om verder te ontwikkelen. Afhankelijk van het doel van het verandervraagstuk kies je – of combineer je – Agile en Lean.

 1. Agile coach
 2. Lean consultant
 3. Scrum Master of Flow Master

Agile coach

Agile werken gaat in essentie over gedrag- en cultuurverandering. En dat is verrekte moeilijk in een complexe omgeving.

Zodra de werkdruk omhoog gaat, schiet iedereen in zijn voorkeursgedrag. Noem het ‘je groef’; gedrag wat bekend en veilig voelt en wat onbewust wordt aangezet.

Als agile coach help je mensen om uit hun groef te komen. Je helpt hen om volgens het agile manifesto en de agile werkwijze binnen de organisatie te werken.

In mijn werk als agile coach heb ik op verschillende manieren organisaties geholpen met zowel het uitdenken, uitproberen als door ontwikkelen van een nieuwe manier van samenwerken.

Meer over de Agile coach

Je hebt op elk niveau binnen de organisatie een belangrijke rol

 • Je vindt aansluiting bij andere werkwijze in de organisatie, zoals DevOps en Lean. En verrijkt de werkwijze van de organisatie samen met deze specialisten.
 • Je helpt Scrum Masters en Product Owners hun rol te pakken.
 • Je coacht managers in de organisatie op elk niveau om de oude werkwijze om te buigen naar een nieuwe manier van werken.
 • Je ontwikkelt/ helpt bij het ontwikkelen van agile bewustzijn- en vaardigheidstrainingen, zodat de agile werkwijze bekender wordt in de organisatie.
 • Je helpt bij het weghalen van impediments voor de verandering naar agile werken.
 • Je communiceert over elk stapje van de verandering.

Scrum Master / Flow Master

Scrum is een van de werkmethodes binnen het agile gedachtegoed. Hier speelt de Scrum Master een belangrijke rol. Kanban is de basis voor Lean samenwerken, waarbij de Flow Master het Lean gedachtegoed helpt vorm te geven. 

Allereerst Scrum:

Als Scrum Master ben je de spiegel voor het team én – vanuit die positie – naar de organisatie.

In mijn werk kom ik regelmatig teams tegen die zeggen dat ze scrummen, maar in feite Scrum in name only (SINO) beoefenen. Scrum zou veel flexibiliteit brengen. Dat is waar, maar kan alleen als je eerst een aantal andere vaardigheden, zoals discipline, op individueel en teamniveau beheerst.

Als Flow Master ben je de coach van het team en de service request manager. Je werkt aan continuous flow in een Kanban context. Het is het equivalent van de Scrum Master.

Ook bij een Lean aanpak geldt: het framework gaat pas werken als de mens zijn mindset en gedrag verandert. Het uitdenken van WIP limits en organiseren van een weekstart of Makigami Process Mapping betekent nog niet dat het team efficiënt samenwerkt.

Meer over de Scrum Master

Als Scrum Master of Flow Master

 • Help je jouw team om Scrum of Kanban steeds een stapje verder en beter uit te voeren.
 • Coach je de Product Owner of Product Manager in zijn rol.
 • Begeleid je teamreflectiemomenten en maak je de reflectie concreet naar acties en teamafspraken.
 • Help je impediments op te lossen voor het team.
 • Lever je continu informatie aan de organisatie over onopgeloste impediments die het team overstijgen, over de agile/lean ontwikkelreis binnen jouw team.
 • Ben je in staat om het denken uit het hoofd van teamleden op papier te krijgen, om samen een beeld te maken.
 • Ben je communicatief sterk, idealiter ben je in staat om zelf communicatiestukken te maken (stukjes tekst schrijven, video maken).

Relevante projecten

RDW

RDW

Onderzoek en advies agile werken

Technische Unie

Technische Unie

Agile coaching

Technische Unie

Technische Unie

Agile coaching

Volkerwessels Telecom

Volkerwessels Telecom

Digital transformatie

TEDxAmsterdam

TEDxAmsterdam

Lichaamstaal

Microsoft

Microsoft

Transformatieprogramma