Skip to main content

Deze maand (okt) besta ik precies 10 jaar. Holy sh*t, alweer 10 jaar! Vijf jaar geleden schreef ik over mijn ontdekkingsreis, over de waardevolle lessen en anekdotes. Nou geloof me, de lijst is een stuk langer geworden. Ik deel hierbij graag de highlights.

2010 tot 2020 gevat in een profielfoto

Ik zette van de week alle profielfoto’s eens op een rij. Wat een broekie was ik in oktober 2010!

Van flip-over & rolkoffer naar studio

Sinds corona is mijn werk veranderd. Niet zozeer vanwege het thuiswerken of videobellen, maar vooral faciliteren is veranderd. Ik heb bergen papier, Post-Its, stiften, werkvormmaterialen, beeldkaarten etc. thuis liggen. Maar nu alles digitaal gaat gebruik ik dat nauwelijks. We hebben de zolder verbouwd tot twee werkkamers en een daarvan is een serieuze studio. Met webcam, document camera (waarmee je mij live kunt zien tekenen), geluidsisolatie, belichting en losse professionele microfoon. En dan laat ik de digitale platformen en tooling nog even buiten beschouwing. Zo kan ik alle tools gewoon inzetten voor een brainstorm, retrospective, review of teamcoaching.

Les in luisteren

De laatste vijf jaar heb ik nauw samengewerkt met trainers. Ik leerde vele vormen van luisteren door met hen samen te trainen. Ik zag hoe zij inplugden op de ander door echt te luisteren. Het leek magie, maar (zoals Eva Jinek en Theo Maassen deze maand bespraken) het betekent dat ik al die andere gedachten gewoon op mute moet zetten.

Luisteren is misschien wel de enige skill die je echt nodig hebt om verder te komen. En dan heb ik het niet over feitelijk luisteren. Ook belangrijk natuurlijk, maar hier heb ik het over luisteren naar de emotie, naar de flow, naar lichaamstaal. Van jezelf en van de ander. Door al het oefenen voelt het soms alsof ik mijn luistercapaciteit bedien met ‘een mengpaneel’. Tijdens een gesprek vang ik iets op, fade-out al het andere en fade-in op wat ik hoor. Heerlijk is dat.

Die 8 is nu dan toch echt goed genoeg

Vijf jaar geleden schreef ik dat die 8 inmiddels genoeg was? Nou uhm: nee hoor. Terugkijkend weet ik dat ik daar nog niet helemaal was.  Nu twee kinderen later heb ik het dan toch echt geleerd. Met veeeel pijn en moeite. Ze brengen zoveel moois die kinderen 😉

Niet alleen een tandenborstel…

…maar tegenwoordig vind ik ook een een melkfles of piepspeelgoedje in mijn handtas. En regelmatig gooi ik bij een klantbezoek de autostoel van mijn dochter nog snel even op de achterbank voor ik de parking oprijd. Staat toch net iets chiquer.

 

Lifehacks

Die zeeën van tijd die ik vroeger had zijn verleden tijd. En ook al biedt het thuiswerken meer ruimte, ik wil nog altijd te veel in een dag proppen. Dus heb je life hacks nodig.

Dit is mijn top-3:

  1. Doe zo veel mogelijk lopend: 3 dagen in de week heb ik mijn hardloop outfit aan als ik mijn dochter naar school breng en mijn zoontje naar de crèche. Start van de wandelsessie: 08:15 uur. De kleine gaat in de wandelwagen en we lopen met z’n drieën richting school. Daarna ga ik door vanuit de basisschool naar de crèche, dat is zo’n 30 min wandelen. Als ik hem om 09:00 uur daar heb gebracht kan ik nog 20 minuten naar huis rennen. Et voila: een duurtraining van een dik uur is het resultaat.
  2. Sport in de ochtend: dan heb je het maar gehad. Kan er niets tussen komen. Zijn je hersenen vol zuurstof. Ben je blij door alle endorfine die door je lijf stroomt. Er zijn zoveel redenen waarom je in de ochtend wilt sporten. En het is prima te combineren met de meeste calls. En anders plan je gewoon vanaf 09:30 uur je calls in en knal je de rest van de dag door.
  3. Werk niet af? Ga vroeg naar bed en pak de eerste uren van de dag: na een volle dag en het op bed leggen van twee kindjes kun je me meestal opvegen. Waar ik vroeger een straffe bak koffie zetten en iets lekker zoets at, doe ik nu het tegenovergestelde: ik ga slapen. Dan hoef ik er niet de zweep over te halen en ‘mag’ ik moe zijn van mezelf. En dan heb ik het dus echt over vroeg: 20:00 uur. Als ik vervolgens om 04:30 uur opsta heb ik 8,5 uur geslapen en is het huis stil. Perfect om twee uurtjes te knallen.

Notulen 2.0.

Visualiseren is wat mij betreft een onmisbare skill voor iedere professional; projectmanager, Scrum Master, agile coach, Lean consultant. Ik wilde eerst schrijven: ‘voor iedereen die faciliteert’, maar nee: voor iedereen.

  • Het stimuleert namelijk de linker- en de rechter hersenhelft;
  • Het scheelt tijd in uitwerking van notulen (die toch niemand leest);
  • Het is leuk;
  • Het is een oefening in loslaten;
  • Het is persoonlijk; jouw tekening is jouw signature;
  • En het is een taal die iedereen kan leren

Dan denk je misschien: “maar we werken digitaal?”. Je kunt natuurlijk digitaal tekenen op een iPad. Maar je kunt ook live tekenen en jouw proces laten zien door een document camera te gebruiken. En dat hoeft niet duur te zijn; voor 129,- EUR heb je al een Jourist DC80 document camera.

Hoe meer ik oefeningen in loslaten opzoek
(live tekenen, hoelahoop, vragen stellen),
hoe beter mijn resultaten zijn

Josje van BeekLean, Agile, Digital